Från pigment till pixel

Efter 152 år tar nu Akademiska Föreningens konstsamling steget från pigment till pixel. Arvet efter Skånska konstmuseum kommer här att få ett nytt forum att breda ut sig i och förhoppningen är att detta ska leda till att fler människor kan ta del av den konstskatt som Akademiska Föreningen förvaltar.

Syftet är att kunna erbjuda, inte bara ett galleri med bilder av tavlor, utan även texter om specifika verk och dess konstnärer. Detta för att ge en kontext och historia till samlingen och dess plats i Akademiska Föreningen och Lund. Detta medför att sidan med tiden kommer att växa från sin idag blygsamma storlek till ett större och rikare dokument över Akademiska Föreningens konstsamling och Skånska konstmuseum.

Samlingen består idag av över 400 tavlor, byster och statyetter och spänner över 500 år där de äldsta verken räknas till 1500-talet. Till största delen är det svenska verk vi har att erbjuda, men även exempelvis italiensk 1600-talsmåleri finns att se. Några av de konstnärer som finns representerade i samlingen är Carl Fredrik Hill, Gösta Adrian-Nilsson, Isaac Grünewald, Tora Vega Holmström, Marcus Larson och David Klöcker Ehrenstrahl.

I samband med webbsidans uppförande så kommer vi också placera en monter i Athen. Tanken är att tavlorna ni ser och läser om på webbsidan även ska göras tillgängliga där för att ses öga mot tavla. Detta då studiet av ett original alltid överträffar det av en reproduktion. Den gråröda montern kommer kunna ses centralt i Athen och tavlorna i den är tänkta att skifta med några veckors mellanrum.

Så genom denna webbsida och andra kringvarande projekt hoppas vi i Akademiska Föreningens konstsamling att kunna berika alla intressenter av det sköna och det sublima.

 

 

Olof Larsson

Konstförman

Akademiska Föreningen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *