‘Höst’ av Emil Olsson

I höstens tecken har vi nu bytt tavla i vår monter som står placerad i Athen, AF-borgen. Tanken är att vi kommer att skifta tavlor med 2-3 veckors mellanrum och annonsera det här på www.afkonst.se tillsammans med en beskrivning av konstnären och konstverket.

 AFK193

Höst
Emil Olsson
1917

Emil Johan Olsson föddes i Skåneorten Svenstorp 1890. Han utbildade sig vid bl.a. Bruno Hoppes målarskola i Malmö, Konstakademin i Stockholm och Akademin i Köpenhamn. Olsson gjorde studieresor till flera länder i Europa, och återvände ofta till Paris där han först studerade Paul Cézannes konst 1914, och senare som lärling hos André Lothé 1920-1921. Han var även medlem av konstnärsgruppen De Tolv tillsammans med bland annat Tora Vega Holmström, Jules Schyl och Johan Johansson som även de finns representerade i Akademiska Föreningens konstsamling.
Hösten 1917, då denna tavla målades, hade Olsson just fattat intresse för Vincent van Goghs konst, vars influens kan ses i målningens färgskala samt dess åkermotiv med arbetande människor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *