‘Vinguden’ av Olle Hjortzberg

Efter ett litet vinteruppehåll är Akademiska Föreningens konstsamling tillbaka och visar en ny tavla i vår monter i Café Athen. Om ett par veckor kommer en ny tavla visas i montern och information om konstnären och verket kommer att publiceras här på www.afkonst.se i vanlig ordning.

 

Vinguden by Olle Hjortzberg

 

Vinguden

Olle Hjortzberg

Odaterad

 

Olle Hjortzberg (1872 – 1959) var en svensk konstnär, grafiker och dekoratör. Han fick sin utbildning vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och reste efter denna på studieresor till bland annat Palestina, Syrien och Grekland.

Bland hans mest exponerade verk som grafiker är affischen till Olympiska sommarspelen i Stockholm 1912, frimärket för Riksdagens 500-årsjubileum och illustrationer till Gustaf V:s bibel.

Hjortzberg ägnade sig mycket åt dekorativt måleri i kyrkor och i byggnader som exempelvis Dramaten och Rosenbad. Hans dekorativa måleri är förbundet med Lund och Akademiska Föreningen genom det arbete han utförde i Stora salen 1930. Stora salen renoverades 1951 och i och med det revs taket med Hjortzbergs måleri. En takpanel finns bevarad i Akademiska Föreningens Arkiv & studentmuseum. Hans influens vilar dock fortfarande över Stora salen genom att han vid konstakademien var lärare år Martin Emond som i sin tur har utfört väggmålningen som fortfarande kan ses i Stora salens foajé.

I Akademiska Föreningen finns Hjortzberg representerad med, förutom ‘Vinguden’, två andra målningar, ‘Kummelnäs båtvarv’ och ‘Roma 1904’. Föreningen har även skisser till interiör i stora salen samt den tidigare nämnda takpanelen i sina samlingar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *