‘Tant skadeglädje’ och ‘Mina advokater’ av Axel Ebbe

Två nya tavlor finns nu att skåda i vår monter i Café Aten, kom förbi och titta! Om två veckor byter vi till något annat spännande konstverk.

 

 

Tant skadeglädje - Axel Ebbe - 1922

Tant skadeglädje

Axel Ebbe

1922

 

Mina Advokater - Axel Ebbe - 1923

Mina advokater

Axel Ebbe

1923

 

Axel Ebbe (1868 – 1941) var en svensk konstnär född i Hököpinge. Han är framförallt känd som skulptör men var även produktiv som författare och illustratör. Efter det att Ebbe skrivit in sig i Lund och börjat studera språk och estetik så började han även ta lektioner i måleri av Fredrik Krebs. Utöver att han var en väl anlitad porträttmålare och en av grundarna till Lukasgillet, var Krebs även lärare till Herman Österlund, Theodor Jönsson och Hannah Ryggen, tre konstnärer som precis som Ebbe finns representerade i Akademiska Föreningens konstsamling. Krebs själv finns representerad med 9 tavlor varav 8 är porträtt.

Ebbe studerade sedan i Köpenhamn under skulptören Stephan Sinding, en skulptör som bland annat är väl representerad med sina marmorskulpturer på Glyptoteket. Andra städer som Ebbe avlade studieresor till var Berlin, Wien, Paris och London.

Två av Ebbes verk kan ses i Lundagård, de är ‘Mannen som bryter sig ur klippan’ (1918) vid universitetsplatsen och bronsreliefen ovanför AF-borgens huvudingång vilken sägs föreställa “en sven med ande het som stormar i landsvägens damm att fånga målet han icke vet”. ‘Mannen som bryter sig ur klippan’ var en gåva från Lunds stad till Lunds universitet vid universitetets 250-åsjubileum och ska symbolisera hur människan (genom universitetsstudier får vi antaga) frigör sig från sin okunskap.

I Malmö kan man bland annat se hans massiva skulptur ‘Arbetets ära’ (1929) på Möllevångstorget där ett antal arbetare i brons lyfter upp malmöstad, representerat som ett stort granitblock.

Bland Ebbes diktverk kan nämnas Heterogenesis (1922) och Bibelsk historie (1949 postum), båda rikt illustrerade av Ebbe själv.

1933 sänkte Ebbe och hans hustru all sin konst till Trelleborgs stad som sedan 1935 öppnade ‘Axel Ebbes konsthall’ som än idag finns att besöka.

Hans bildkonst finns representerad i Akademiska Föreningens konstsamling med två etsningar, ‘Tant skadeglädje’ (1922) och ‘Mina advokater’ (1923), den senare föreställande fyra stycken gamar.

Det var vid en vistelse i Paris, någon gång innan 1909, som Ebbe studerade etsning hos en fransk konstnär. Brita Hultman skriver i Svensk biografiskt lexikon att ”hans etsningar röja manuell skicklighet och mycket ofta en fin och förstående humor” något vi kan se exempel på i båda ovannämnda etsningar. Hultman skriver vidare att ‘Tant skadeglädje’ hör till en av de bästa av Ebbes etsningar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *