Tora Vega Holmström - ca. 1930

“Hans Larsson”

Hans Larsson ”Under ett lifligt snöfall tågade kåren fram, och dess hälsning till professorn frambars af ordföranden, bankdirektören grefve Hamilton, som uttryckte studenternas glädje öfver att få såsom lärare hälsa en man, hvilken de redan förut lärt värdera och älska.” Så skrev Folkets Tidning den 11/2 1902 om professorsinstallationen av Hans Larsson i Lund. Man kan kanske redan här, i Hamiltons ord, skönja vilket inflytande Larsson skulle komma att ha, och vilken prägel han skulle komma att sätta, på Lunds akademiska liv de kommande decennierna när han återkom till Lund från Uppsala. Hans Larsson var en svensk filosof, författare och tidningsskribent. Han föddes 1862 i Östra Klagstorp, gick i skola i Trelleborg och sedan vid Lunds högre elementarläroverk där han tog mogenhetsexamen 1881 samtidigt som sin kusin, den blivande poeten, Ola Hansson. 1893 lade han fram sin doktorsavhandling om Kants transcendentala filosofi vid Lunds Universitet. Han promoverades då samtidigt som Bengt Lidforss, en vän till Larsson som även han kom att sätta sin prägel på Lund de kommande årtiondena. Efter att Larsson 1899 även blivit docent vid Uppsala Universitet så började han arbeta vid Uppsala Högre allmänna läroverk men kom att återvända till Lund 1901 då han erhöll professuren i teoretisk filosofi vid universitetet, en tjänst han innehade mellan åren 1901 - 1927. Utöver sina engagemang i Lund så satt Larsson även i Svenska Akademien på stol nummer 15 från 1925 fram till sin död 1944. Han skrev, förutom sina akademiska arbeten, i dagstidningar, exempelvis Svenska Dagbladet. I Folkets Tidning kan man den 14/8 1900 läsa om Larssons talang att uttrycka sig populärvetenskapligt.  ”Det är icke vanligt att abstraktionens handhafvare förfogar öfver en så fin känslighet för alla de flyktande färgerna i det konkreta lifvets väf, att de, som syssla med begreppens iskristaller, hafva ett så öppet öga för det lefvande florans nyckfulla mångfald och ömtåliga regelbundheter.” 1953 stiftades Hans Larsson Samfundet i Lund med ett syfte att ”verka för ett vetenskapligt studium av väsentliga livs- och kulturfrågor i den anda, som utmärker Hans Larssons filosofiska författarskap.”.  Tora Vega Holmströms porträtt av LarssonTill själva porträttet av Larsson så är det utfört av Tora Vega Holmström. Holmström kände Larsson och deras korrespondens via brev finns delvis återgiven av Birgit Rausing.På Akademiska Föreningen har Holmström bland annat ställt ut i Stora Salen våren 1931 med andra medlemmar ur konstnärsgruppen De Tolv som hon ingick i samt med namnkunniga konstnärer såsom Sven Erixon och Isaac Grünewald.Porträttet av Hans Larsson var en gåva till Akademiska Föreningen. På tavlans baksida kan man på ramen läsa "T.V.H." och på spännramen "Gåva till AF av Tora Vega Holmström 17.X.1956”.Tora Vega Holmström finns även representerad i Akademiska Föreningens konstsamling med oljemålningarna ’David målar’ (1953), ’Stilleben med havsutsikt' samt en pastell betitlad ’Färgstudie’.

Hans Larsson

 

”Under ett lifligt snöfall tågade kåren fram, och dess hälsning till professorn frambars af ordföranden, bankdirektören grefve Hamilton, som uttryckte studenternas glädje öfver att få såsom lärare hälsa en man, hvilken de redan förut lärt värdera och älska.”

 

Så skrev Folkets Tidning den 11/2 1902 om professorsinstallationen av Hans Larsson i Lund. Man kan kanske redan här, i Hamiltons ord, skönja vilket inflytande Larsson skulle komma att ha, och vilken prägel han skulle komma att sätta, på Lunds akademiska liv de kommande decennierna när han återkom till Lund från Uppsala.


Hans Larsson var en svensk filosof, författare och tidningsskribent. Han föddes 1862 i Östra Klagstorp, gick i skola i Trelleborg och sedan vid Lunds högre elementarläroverk där han tog mogenhetsexamen 1881 samtidigt som sin kusin, den blivande poeten, Ola Hansson. 1893 lade han fram sin doktorsavhandling om Kants transcendentala filosofi vid Lunds Universitet. Han promoverades då samtidigt som Bengt Lidforss, en vän till Larsson som även han kom att sätta sin prägel på Lund de kommande årtiondena.


Efter att Larsson 1899 även blivit docent vid Uppsala Universitet så började han arbeta vid Uppsala Högre allmänna läroverk men kom att återvända till Lund 1901 då han erhöll professuren i teoretisk filosofi vid universitetet, en tjänst han innehade mellan åren 1901 - 1927. Utöver sina engagemang i Lund så satt Larsson även i Svenska Akademien på stol nummer 15 från 1925 fram till sin död 1944. Han skrev, förutom sina akademiska arbeten, i dagstidningar, exempelvis Svenska Dagbladet. I Folkets Tidning kan man den 14/8 1900 läsa om Larssons talang att uttrycka sig populärvetenskapligt.

 

 ”Det är icke vanligt att abstraktionens handhafvare förfogar öfver en så fin känslighet för alla de flyktande färgerna i det konkreta lifvets väf, att de, som syssla med begreppens iskristaller, hafva ett så öppet öga för det lefvande florans nyckfulla mångfald och ömtåliga regelbundheter.”

 

1953 stiftades Hans Larsson Samfundet i Lund med ett syfte att ”verka för ett vetenskapligt studium av väsentliga livs- och kulturfrågor i den anda, som utmärker Hans Larssons filosofiska författarskap.”.

 

 

Tora Vega Holmströms porträtt av Larsson

Till själva porträttet av Larsson så är det utfört av Tora Vega Holmström. Holmström kände Larsson och deras korrespondens via brev finns delvis återgiven av Birgit Rausing.

På Akademiska Föreningen har Holmström bland annat ställt ut i Stora Salen våren 1931 med andra medlemmar ur konstnärsgruppen De Tolv som hon ingick i samt med namnkunniga konstnärer såsom Sven Erixon och Isaac Grünewald.

Porträttet av Hans Larsson var en gåva till Akademiska Föreningen. På tavlans baksida kan man på ramen läsa "T.V.H." och på spännramen "Gåva till AF av Tora Vega Holmström 17.X.1956”.

Tora Vega Holmström finns även representerad i Akademiska Föreningens konstsamling med oljemålningarna ’David målar’ (1953), ’Stilleben med havsutsikt' samt en pastell betitlad ’Färgstudie’.


Previous
Previous

Stig Järretorp - 1951

Next
Next

Sven E. Walberg - ca. 1900