Küntzel - 1923

“Hulda Callmer”

Hulda Callmer (1845-1921)Detta hjärtliga porträtt, målat av en konstnär vid namn Küntzel år 1923, föreställer vad som verkar ha varit en av universitetsstudenternas mest omtyckta personligheter, nämligen matlagsföreståndarinnan Hulda Callmer. I sitt hus på Tomegapsgatan ägnade sig Callmer under femtio års tid åt att förse generationer av lundastudenter med närande måltider i en ombonad miljö.Callmer tycks ha utgjort en trygg och välbehövligt moderlig gestalt för ett stort antal studenter som lämnat hemmets trygga vrå, något som bland annat kommer till uttryck i den översvallande gratulationshyllning som studenten Nils Genell författade i samband med Callmers 80-årsdag. I denna drar han sig till minnes en rad muntra tillställningar i Huldas regi och uttrycker sin tacksamhet över det Callmerska matlag ”som var och en räknar som sitt egentliga”.Likt 1700-talets och det förra sekelskiftets cafémiljöer kom Callmers matlag (och övriga liknande inrättningar) även att utgöra ett betydelsefullt forum för knytandet av kontakter och vänskapsband samhällsengagerade studenter emellan. Många av de universitetsstudenter som skulle komma att inta framstående positioner i samhället – bland andra Ernst Wigforss och Tage Erlander – fann sina bekantskapskretsar i samband med matlagets sammankomster.

Hulda Callmer (1845-1921)

Detta hjärtliga porträtt, målat av en konstnär vid namn Küntzel år 1923, föreställer vad som verkar ha varit en av universitetsstudenternas mest omtyckta personligheter, nämligen matlagsföreståndarinnan Hulda Callmer. I sitt hus på Tomegapsgatan ägnade sig Callmer under femtio års tid åt att förse generationer av lundastudenter med närande måltider i en ombonad miljö.

Callmer tycks ha utgjort en trygg och välbehövligt moderlig gestalt för ett stort antal studenter som lämnat hemmets trygga vrå, något som bland annat kommer till uttryck i den översvallande gratulationshyllning som studenten Nils Genell författade i samband med Callmers 80-årsdag. I denna drar han sig till minnes en rad muntra tillställningar i Huldas regi och uttrycker sin tacksamhet över det Callmerska matlag ”som var och en räknar som sitt egentliga”.

Likt 1700-talets och det förra sekelskiftets cafémiljöer kom Callmers matlag (och övriga liknande inrättningar) även att utgöra ett betydelsefullt forum för knytandet av kontakter och vänskapsband samhällsengagerade studenter emellan. Många av de universitetsstudenter som skulle komma att inta framstående positioner i samhället – bland andra Ernst Wigforss och Tage Erlander – fann sina bekantskapskretsar i samband med matlagets sammankomster.

Previous
Previous

Edvard Perséus - ca 1890.

Next
Next

Fredrik Krebs - 1906